BOGSERTROSSEN


Informationsblad från "Föreningen för bevarandet av bogserbåten Rolf Seffle"

Utgåva 5, juni 1996


Renoveringen fortskrider.

Under den gångna vintern har följande gjorts på Rolf. Förpiken samt aktersalongen har fått ny inredning. Bordläggning, skott och innertak är klätt med furupanel (en kopia av orginalpanelen som har suttit i Rolf, och som vi låtit ett hyvleri hyvla upp). Förpiken ser ut som tidigare men med den skillnaden att istället för den hylla som var ovanför kojen, har vi gjort en extra koj. I aktersalongen har vi gjort en U-soffa (bänk) samt fyra kojer ovanför ryggstöden. Kojsidor, lejdare och ventilramar är gjorda av den ek vi fick över då vi lade däcket. Inredningen av förpiken och aktersalongen utfördes som ALU-arbete till största delen av Bertil Ottersten och är mycket proffsigt gjord. Ett bord till aktersalongen har tillverkats efter vår ritning av yrkesskolans. Även dynorna till soffan och kojerna har gjorts av yrkesskolan i Säffle. En ny toalett har byggts i ett hörn av maskinrummet, det är en elektrisk toa kopplad till en septitank. Det är även tänkt att man ska kunna duscha där. En rostfri färskvattentank på ca 225 liter ligger under durken i aktersalongen och kopplad till ett tryckvattensystem som ger vatten till tvättställ /dusch och pentry.En varmvattenberedare som tar värme från motorn kommer att tillverkas och installeras.

Livflotte

En begagnad men nyservad automatisk uppblåsbar livflotte för sex man har köpts och placerats på styrhyttstaket.

Turer.

Första turen i år gick till Nysäter med flickorna och pojkarna från yrkesskolan som tack för det fina arbetet dom gjort åt oss. Nästa tur var till Floghall med kommungubbar och Älfsborgs läns Landshövding K.Å Johansson. Fredagen den 14 Juni avgick vi till Lidköping för att närvara vid festligheter i samband med att "Vänermuséets invigning och Lidköpings 550 års jubileum. Det blåste en frisk nordlig vind så vi gick inomskärs genom Millesviks leden förbi Aspholmen och Lurö till Lidköping. Söder om Lurö fick vågorna fritt spelrum och Rolf rullade en del tills vi hittade en kurs där vågorna inte påverkade båten så mycket. När vi passerat Läckö slott blev det dock lä och resten av färden var mycket behaglig. Femton segelskutor från olika håll i landet kom också till Lidköping, och hamnen fylldes av master, påminnande om förr då segelskutorna dominerade hamnarna. Vi var tolv personer ombord varav tio övernattade på Rolf. Intresset för Rolf var minst lika stort som i andra hamnar vi varit i, med en jämn ström av besökare hela tiden. På söndag förmiddag var det dax för hemfärd. Vi gick genom Ekens skärgård med strandhugg vid Trellevarvet för lunch ombord, och "studiebesök" på varvsområdet. Vi kunde bl.a. beskåda den gamla Vänerskutan "Mina" som Vänermuséet i Lidköping håller på och renoverar. Ett jättejobb har gjorts, men mycket återstår innan hon seglar igen. Efter lunchen fortsatte resan i strålande väder, förbi Navens fyr och tvärs över sjön mot Säffle.

Kvällstur.

Måndagen den 17e Juni gjorde vi en kvällstur med personal från Börjeson & Larson i Säffle. Detta som tack för att dom skänkt fina priser till vårt lotteri. Meningen var att vi skulle gå till Floghall, men då regnskurarna hängde i luften gick vi till Duse brygga där diverse förtäring intogs under taket vid bryggan. Hemfärden blev något blöt (ovanifrån), men humöret var det inget fel på. Vi fick samtidigt testat att det gick att sitta minst 12 personer runt bordet i aktersalongen.

Kommande aktiviteter.

Vi skall även i år medverka under "Vikingaveckan" Måndagen den 8 Juli skall vikingaskeppen hämtas vid Duse, och bogseras till Säffle. På Onsdagen går färden vidare till Sölje där övernattning sker. Är vinden den rätta kommer skeppen att segla från Sölje till Arvika under Torsdagen, annars blir det bogsering. Festligheter i Arvika under helgen och hemfärd under Söndagen.

Turer med stödmedlemmar.

Under "vikingaveckan" kommer Rolf att ligga förtöjd vid Medborgarhuset i Säffle under Månd. och Tisdagen. Om intresse finns och vädret tillåter kommer vi att köra turer uppåt Harefjorden så att stödmedlemmar kan åka med. Tider för avgångarna kommer att sättas upp vid båten.

Sponsorturer.

Under sommaren kommer vi även att köra några turer med våra sponsorer. Vi kommer att ringa runt och meddela när detta skall ske.

Medlemsavgiften.

I förra utskicket medföljde ett inbetalningskort på 100 kr utgörande medlemsavgiften för -96. Tyvärr hade inbetalningskortet ramlat ur kuverten i en del fall. De som vill betala årsavgiften kan betala in avgiften på postgiro nr: 14 85 90 - 3 och skriv "Bogserbåten Rolf" samt avsändare på talongen.

Trevlig sommar önskar besättningen på Rolf.

Kent Olsson tel. 0533-12780 eller 010-2813288

Nästa Nr?

Tillbaka?