Bogsertrossen

Utgåva 7 Juni 1997

Informationsblad från "Föreningen för bevarandet av Bogserbåten rolf seffle"

Hänt sen sist.

Vi började i vintras att riva ur inredningen ur "kaptenshytten" och "maskinisthytten". Innan vi började hade vi dock mätt upp och fotograferat samt videofilmat hytterna.

Vi sparade alla delar som vi skulle kunna använda igen, men resten eldade vi upp i en stor brasa på isen. Sedan var det dags för sandblästring och rostknackning. Det var den enda delen av skrovet som vi inte kommit åt tidigare. Det visade sig att det rostat kraftigt på insidan på ett ställe där det blivit stående vatten, och skrovet var där så tunt att vi kunde slå ett hål ca 50cm under vattenlinjen. Vi fick borra upp hålet och provisoriskt sätta dit en bult med packning på.

När isen försvunnit tog vi upp Rolf en bit, så högt att vi kunde skära ur och svetsa dit frisk plåt. Efter målning med rostskyddsfärg har arbetet fortsatt med att sätta upp ny panel, rördragning för värme samt el. I skrivande stund (juni) är i stort sett all panel på skott och i tak uppsatt.

 

Motorarbeten.

Motorn i Rolf har även den fått en översyn under vintern. Vi började med att lyfta den bakre cylindern för att åtgärda ett vattenläckage. Det visade sig vara en spricka i nederkant på cylindern mot den yta som står på vevhuset. Sprickan har troligen uppstått genom att det har stått kvar vatten under vintern som sedan frusit Turligt nog var sprickan mot den ytan som står på vevhuset och kunde tätas med packningsklister. Vi hade även ett "glunkande" läte i den främre cylindern som vi trodde kunde komma från kolvbulten. Vi skruvade av topplocket och lyfte ur kolven och det visade sig att vår misstanke var riktigt. Kolvbulten var något sliten i över och underkant. Ett företag i Lidköping hjälpte oss att tillverka en ny som vi monterade dit och när vi monterat ihop motorn så var det dags för provkörning. Motorn startade direkt och nu var "klunkningen" borta.

Sommaren -97

Hittills i sommar har vi hunnit med en sponsorresa med Säffle Elverk, samt en tur med Börjeson & Larsson i Säffle. Vi var även med och visade Rolf på " Båtlivets dag" i Säffle den 14 juni. Nästa tur blir den 27:e med Skanska till Nysäter.

På grund av att Grums firar års jubileum så skall vi närvara med Rolf. Den 1:a juli skall vi vara i Liljedal, den 2:a i Grums och den 3:e i Borgvik. En förutsättning för att vi skall kunna komma till Borgvik är att vi går under bron vid Slottsbron. Rolf är 4,6 m hög när masten är fälld och den seglingsfria höjden under bron 4,7 m , så det borde gå bra. Borgvik var ju Rolfs första hemmahamn så det skall bli trevligt att komma dit. Den 4:e går vi åter mot Säffle för att den 5:e ligga som rundningsmärke i Vänern Västs förbundstävling i Harefjorden. Den 7:e till 12:e juli är det dags för "Vikingaveckan" . Där har det blivit tradition att vi skall medverka och hjälpa till med att bogsera vikingaskeppen.

"Säfflemârten" är ju också en återkommande helg under hösten där vi brukar visa Rolf, samt att köra några turer där stödmedlemmarna kan åka med.

Internet.

Som jag skrev i förra bladet finns numera Bogsertrossen på Internet. Man hittar det lättast om man på Alta- Vista söker på "Seffle". Då kommer Seffle Marinmotor Museum upp, och där finns lite fakta om Rolf samt en del bilder från hemfärden och renoveringen, samt alla nr. av Bogsertrossen.

Vill man inte söka så kan man skriva adressen :

http://hime2.swipnet.se/~w-22815

T-shirt.

Vi har tryckt upp T-shirts och kepsar med texten: "BOGSERBÅTEN ROLF SÄFFLE " . i en mycket bra kvalitet. Finns att köpa ombord på Rolf.

En fortsatt fin sommar önskar besättningen på ROLF.

Kent Olsson tel: 0533-12780

 

 Tillbaka?

 Till Bogsertrossen nr 8.